Kako deca žive bez čestog interneta

Kako deca žive bez čestog interneta

U današnje vreme, internet je široko korišćen, posebno među decom. Mnoga deca neprestano koriste telefone ili tablete. Iako internet pruža mnoge prednosti, postoji zabrinutost zbog prekomernog vremena koje deca provode na njemu. Roditelji imaju različite razloge za dozvoljavanje svojoj deci korišćenje telefona u ranom uzrastu. Telefoni i tableti mogu brzo i efikasno zabaviti dete, posebno kada je nemirno ili kada roditelji žele trenutak mira, na primer, dok čekaju u redu, putuju ili su u restoranu. Ovo postaje korisno i kada roditelji rade od kuće, pripremaju obrok ili obavljaju kućne poslove. Ipak, postepeno, deca mogu postati zavisna od ovih uređaja, što može izazvati probleme koji su već opisani u prethodnim edukativnim materijalima.

Hajde da vidimo kako izgleda dečiji život koji ima ograničenja na uređajima bez stalnog pristupa internetu i koji su njegovi benefiti?

Interakcija sa stvarnim svetom

Smanjena zavisnost od interneta može pružiti deci širu perspektivu života i bogatije životno iskustvo. Deca koja imaju ograničenu upotrebu interneta često se suočavaju s bogatijim i raznovrsnijim iskustvima u stvarnom svetu. Kada nisu preokupirana digitalnim sadržajem, imaju više vremena i prilika da se angažuju u interaktivnim i edukativnim aktivnostima. Ovo može biti jednostavna igra na otvorenom sa vršnjacima, što doprinosi razvoju fizičkih i socijalnih veština, ili čitanje knjige, što može poboljšati njihove jezičke sposobnosti, maštu i poboljšati razvoj mozga. Pored toga, bez stalnog ometanja digitalnih medija, deca su sklonija da traže i usvoje nove veštine i znanja, bilo da je to muzički instrument, umetnost ili neko drugo zanimanje.

Interakcija licem u lice je ključna za razvoj socijalnih veština. Kroz igru i razgovor s drugima, deca uče kako da interpretiraju neverbalne signale, kako da se nose s konfliktima i kako da izgrade jake međuljudske odnose. Dok internet nudi svoje oblike socijalizacije, nema zamene za stvarnu interakciju.

Prisustvo „dosade“, bez stalne stimulacije koju pruža internet, kod dece dodatno razvija kretivnost i potrebu za nekim delovanjem i deca su često primorana da koriste svoju maštu i kreativnost. Bilo da izmišljaju nove igre, crtaju, pišu ili prave nešto, ova deca često razvijaju bogatiji unutrašnji svet i jače veštine rešavanja problema.

Dok su deca napolju, igrajući se i istražujući, ona ne samo da poboljšavaju svoje socijalne veštine, već i svoje fizičke sposobnosti. Penjanje, trčanje, skakanje, bacanje, natezanje, vrištanje, sve su to aktivnosti koje poboljšavaju mišićnu snagu, koordinaciju i kardiovaskularno zdravlje.

Smanjen rizik od mentalnih problema

Roditelji mogu osećati pritisak da dopuste svojoj deci da koriste tehnologiju jer je „sva druga deca koriste“. Žele da njihovo dete ne bude izostavljeno ili zaostalo za vršnjacima. U nekim situacijama, roditelji mogu koristiti telefone kao utešitelje, na primer kada je dete tužno ili uplašeno. Sve ovo može dovesti do problema zavisnosti i stvoriti određene mentalne probleme, posebno u ranom razvoju deteta.

Preterana upotreba interneta povezana je s nizom mentalnih problema, uključujući anksioznost, depresiju i poremećaje spavanja. Deca koja provode manje vremena online često imaju manje stresa i bolje mentalno zdravlje.

Deca koja provode prekomerno vreme na internetu često su izložena velikim količinama informacija, koje možda ne mogu pravilno da obrade ili razumeju. Pored toga, društveni mediji mogu stvoriti osećaj neprestanog poređenja s vršnjacima, što može povećati osećaje nesigurnosti i pogrešne samosvesti.

Postoji dokaz da prekomerna upotreba društvenih medija može dovesti do osećaja izolacije, niskog samopoštovanja i generalne tuge. Gledanje kako se drugi predstavljaju u najboljem svetlu, dok se sopstveni život možda čini manje uzbudljivim ili uspešnim, može dovesti do osećaja neadekvatnosti.

Deca koja imaju balansiran odnos prema upotrebi interneta često pokazuju manje simptoma stresa i anksioznosti. Aktivnosti poput čitanja, igre na otvorenom ili kvalitetno provedeno vreme s porodicom i prijateljima mogu doprineti boljem mentalnom zdravlju i opštem osećaju zadovoljstva. Kada se postavi ravnoteža između digitalnog i stvarnog sveta, deca imaju priliku da rastu i razvijaju se na zdraviji i svestraniji način.

Zaključak

Dok internet nudi mnoge prednosti i prilike za učenje, važno je da deca imaju balansiran život. Odrastanje bez prekomerne zavisnosti od interneta može pružiti deci bogatiji, zdraviji i ispunjeniji život. Roditelji i staratelji trebali bi razmisliti o postavljanju granica i podsticanju alternativnih aktivnosti kako bi deca imala šansu da dožive sve što život nudi.

 

Udruženje građana za borbu protiv narkomanije i ostalih vidova zavisnosti “Preobraženje” je sa svrhom pružanja pomoći pri odvikavanju od bolesti zavisnosti i socijalnog devijantnog ponašanja.

Ukoliko tražite pomoć za sebe ili nekog vašeg bližnjeg, možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 09-18 časova na telefone:
+381 64 356 322 0
+381 60 010 641 9

 

Foto: churchichrecreation.com

ZA SVA VAŠA PITANJA POZOVITE 064 35 63 220