Otvoreno pismo REM-u

Otvoreno pismo REM-u

Televizija može imati moćan uticaj u razvijanju sistema vrednosti i oblikovanju ponašanja društva, a posebno dece. Gledanje televizije je glavna aktivnost dece i adolescenata i na njih ima veliki uticaj. Deca u proseku gledaju televiziju do cetiri sata dnevno, a nekada i duže. Tim tempom, do završetka srednje škole deca provedu više vremena gledajući televiziju, nego što provedu u učionicama. Dok televizija može zabaviti, informisati i praviti deci društvo, sa druge strane može uticati na njih i na nepoželjan način.

Nasilje, ubistva, zloupotreba droge i alkohola, pornografija, rasna, etnička i polna netrpeljivost su više nego česte teme na televizijskim programima. Decu je lako impresionirati i ona jednostavnim principom učenja po modelu mogu pretpostaviti da je ono što vide na televiziji prihvatljivo i sasvim normalno. Televizija takođe izlaže decu ponašanju i stavovima koji mogu biti teški za shvatanje i samim tim pokušavaju ličnim iskustvom (oponašanjem viđenog) stvoriti jasnu sliku onoga što su gledali (mentalno doživljavali) kroz taj program.

U poslednje vreme, ovdašnji televizijski program obiluje nasiljem. Zdrava logika se potire činjenicom da stotine naučnih studija govore o štetnim efektima nasilja sa televizije na decu i tinejdžere, dok se produkcija takvih programa intezivno nastavlja emitovati. Te naučne studije su otkrile da deca mogu:

  • postati „imuna“ na scene nasilja i užasa
  • postepeno prihvatiti nasilje kao način rešavanja problema
  • imitirati nasilje koje su posmatrali na televiziji; i
  • identifikovati se sa određenim likom, žrtvom i/ili nasilnikom

Zbog svega ovoga gore navedenog,  Udruženje građana „Preobraženje“ je poslalo otvoreno pismo  „Regulatornom telu za elektronske medije“ koje je zaduženo za kontrolu medija, njihovog sadržaja i programa koji se emituje.

Na žalost, još nismo dobili odgovor na ovo pismo i iz tog razloga želimo da ovo pismo objavimo u javnost. Zbog toga ovo pismo iznosimo u celosti, a isto možete preuzeti u PDF formatu na kraju ovog članka.

Otvoreno pismo Regulatornom telu za elektronske medije

Poštovani,

Obraćamo Vam se ispred Udruženja građana za borbu protiv narkomanije i ostalih vidova zavisnosti „PREOBRAŽENjE“ sa molbom da razmotrite naše pismo, preduzmete određene mere i obavestite nas o vašem stavu u vezi našeg pisma. Mi se bavimo već dugi niz godina problematikom svih vrsta bolesti zavisnosti, a Vi možete u svom domenu da nam u toj borbi pomognete. Svakodnevno se susrećemo sa veoma štetnim sadržajima koji se plasiraju na skoro svim elektonskim medijima, muzičkim spotovima u kojima se u raznim oblicima pokazuje upotreba psihoaktivnih supstanci, oružije i kroz sve to neadekvatni načini života, koji se kao loš sistem vrednosti plasiraju gledaocima, u najgorem slucaju maloletnim osobama bez ikakvog ograničenja. Na istim tim elektronskim medijima vrlo često se pojavljuju osobe veoma sumnjivih poslova i još sumnjivijeg morala koje isti takav nemoralan život promovišu.

Molimo Vas da preduzmete sve zakonske mere u vašoj nadležnosti da se promocija droge, oružija, nasilja i nemorala ukloni sa elektronskih medija nad kojima ste Vi nadležni i na takav način sačuvamo našu omladinu od štetnih sadržaja. Sve vam ovo pišemo jer se srećemo sa velikim brojem obolelih od bolesti zavisnosti koji su svoja prva saznanja o raznim supstancama i drugim neadekvatnim sadržajima dobili upravo preko elektronskih medija kako televizije tako isto i velikog broja društvenih mreža i portala.

Molimo Vas da se ovo ne završi na ovome i za vašu dalju saradnju po ovom pitanju. Veliki pozdrav od predsednika udruženja građana, članova i simpatizera udruženja.

Udruženje građana za borbu protiv narkomanije i ostalih vidova zavisnosti „PREOBRAŽENJE“

Preuzmite pismo u PDF formatu

ZA SVA VAŠA PITANJA POZOVITE 064 35 63 220