Krsna slava Preobraženje Gospodnje, udruženja građana „PREOBRAŽENJE“

Krsna slava Preobraženje Gospodnje, udruženja građana „PREOBRAŽENJE“

Danas smo proslavili veliki dan, Preobraženje Gospodnje, krsnu slavu udruženja građana „PREOBRAŽENJE“.

Ovaj praznik dočekali smo kako dolikuje, uz post, molitvu, sveto Pričešće a zaokružili ga sa slavskim kolačem, koljivom i bogatom trpezom u kojoj su se svi štićenici nasitili. Dan je bio ispunjen ljubavi, i blagodeti koja se ne može opisati.

Preobraženje Gospodnje

Preobraženje Gospodnje (grč. Μεταμόρφωσις του Σωτήρος /Metamorfozis tu Soteros/; lat. Transfiguratio Domini) je događaj opisan u Jevanđeljima Novog zaveta, tokom kojeg je Hrist postao kao svetlost.

Ikona Preobraženje Gospodnje
Na ikoni Preobraženja predstavljen je Gospod Isus Hristos na gori, okružen svetlošću, sa sagovornicima Ilijom i Mojsijem, dok trojica apostola, Petar, Jakov i Jovan, uplašeni leže na zemlji.

 

Po Mateju (17,1-5), treće godine svoga propovedanja, Isus Hristos povede svoje apostole Jakova, Petra i Jovana u planinu Tavor. Isus se u toku naredne noći preobrazi pred njima i postade kao svetlost. Te noći se apostolima prikazaše i proroci Mojsije i Ilija i začu se glas Božiji, koji apostolima reče da nikad ne gube veru u Njega i Njegovog Sina.

Preobraženje Gospodnje je jedan od najvažnijih crkvenih praznika i jedan od dvanaest velikih Gospodnjih praznika. Slavi se 6. avgusta po starom kalendaru. Taj dan se proslavlja trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom. Na Preobraženje, u crkvi se osvećuje grožđe i deli narodu u znak zahvalnosti Bogu na plodovima za ishranu. U krajevima gde nema grožđa, osvećuje se drugo voće, kao na primer jabuke. Pošto je praznik uvek u vreme Velikogospojinskog posta, na taj praznik je također propisan post. Počeci bogoslužbenog praznovanja ovog praznika vezani su za period od 6.-8. veka i Omilije Svetih Otaca na ovaj svetli praznik. Već u 8. veku praznik je proslavljan na celom hrišćanskom istoku.

Naše udruženje nosi ovo ime u znak sećanja na ovaj veliki događaj, ujedno je uzelo ovaj praznik kao krsnu slavu udruženja i označava preobrazbu duše i tela onoga koji se izleči i spase iz ralja pakla droge, zavisnosti, bluda, greha, zlobe i ponora. Naše udruženje ovo ime nosi sa ponosom jer smo uspešni u lečenju naših štićenika i preobrazbom njihovog života iz mraka u svetlost i dajemo im nadu za novi život.

Tropar, glas 7:

Preobrazio se jesi na Gori, Hriste Bože, pokazavši učenicima Tvojim slavu Tvoju, koliko mogahu. Neka obasja i nas grešne večna svetlost Tvoja, molitvama Bogorodice, Svetlodavče, slava Tebi.

 

U koliko želite i osetite potrebu, shodno svojim mogućnostima, možete i udeliti neku skromnu donaciju za hranu našim štićenicima.