Ubistvo iz nehata i mračna strana online zavisnosti: Slučaj Verphy Kudi.

Ubistvo iz nehata i mračna strana online zavisnosti: Slučaj Verphy Kudi.

U svetu gde virtualni aplauzi postaju važniji od stvarnih osmeha, gde se vrednost osobe meri brojem pratilaca, a ne dubinom karaktera, tragedija poput one koju je doživela Verphy Kudi postaje bolno ogledalo našeg društva. Da li je moguće da je naša opsednutost digitalnom validacijom dovele do toga da zaboravimo na osnovne ljudske odgovornosti? Kudi je postala simbol onoga što može poći naopako kada se stvarni život i njegove obaveze zapostave zarad online euforije.

Ko je Verphy Kudi?

Verphy Kudi je mlada majka koja je priznala ubistvo iz nehata svog 20-mesečnog deteta, Asiah Kudi, ostavivši je samu da umre od gladi dok je ona šest dana proslavljala svoj 18. rođendan. Asiah je bila ostavljena u stanu u Brightonu dok je njena majka putovala između Londona i Coventryja, proslavljajući sebe kao „bezbrižna tinejdžerka“.

Pre tragičnog događaja koji je obeležio njen život, bila je poznata kao YouTuberka koja je pokušavala da izgradi svoju online karijeru. Na svom YouTube kanalu delila je različite sadržaje, uključujući vlogove iz svog svakodnevnog života, savete za šminkanje i modne trendove, kao i intimne trenutke s Asiah, često prikazujući sebe kao posvećenu mladu majku.

Uprkos njenom online prisustvu i zajednici koja ju je pratila, čini se da je Kudi bila pod velikim pritiskom da održi sliku savršenog života na internetu. Možda je to doprinelo njenom odlučnom izboru da se povuče iz stvarnosti i prepusti se šestodnevnim proslavama, zanemarujući svoje najvažnije obaveze prema svom detetu.

Njen kanal, koji je nekada bio mesto gde je delila radost majčinstva i svakodnevne avanture, postao je tamna senka onoga što je usledilo, podsećajući nas da online persona i stvarni život često mogu biti u oštrom kontrastu.

Zavisnost i nemarnost

Ovaj slučaj je jeziv odraz toga do kuda može dovesti potpuno uranjanje u digitalni svet, zanemarujući stvarne, životne obaveze. Zavisnost od društvenih medija i konstantne potrebe za validacijom su postali toliko snažni da su neke osobe, poput Verphy Kudi, spremne da zanemare čak i osnovne ljudske odgovornosti u potrazi za online priznanjem.

Iluzija savršenog života na društvenim mrežama često može biti daleko od realnosti. Dok su filteri, lajkovi i komentari postali merilo uspeha, istinske vrednosti i obaveze iz stvarnog sveta bivaju zapostavljene. Prema izveštajima, Kudi je otišla toliko daleko da je tražila od DJ-a da javno objavi njen rođendan na koncertu i neprestano se snimala dok je njeno dete bilo samo, zapostavljeno i u kritičnom stanju.

@crime.cop.police #murdertok #truecrimetok #truecrime #truecrimetiktok #foryou #cctv #murder ♬ Lottery – K CAMP

Ovaj tragični događaj treba da posluži kao oštro upozorenje o opasnostima koje preterana zavisnost od društvenih medija nosi sa sobom. Moramo se zapitati koliko smo spremni da žrtvujemo zarad trenutnog zadovoljstva i priznanja na internetu.

Upozorenje svima

Verphy Kudi je osuđena na devet godina zatvora, a njena tragedija služi kao mračan podsetnik na opasnosti koje internet i socijalni mediji mogu doneti. Nažalost, ovo nije izolovan incident. Nedavno smo svedočili šokantnom slučaju britanske TikTokerke, Nicole Priest, koja je pronađena krivom za ubistvo iz nehata svoje 3-godišnje kćerke, Kaylee-Jayde Priest. Umesto da se nosi sa gubitkom na adekvatan način, ona je izabrala da izrazi svoju tugu preko TikTok-a.

Nicole Priest sasvojom 3-godišnjom kćerkom, Kaylee-Jayde Priest
Nicole Priest sasvojom 3-godišnjom kćerkom, Kaylee-Jayde Priest

Međutim, ne moramo ići daleko da bismo videli posledice ove opasne zavisnosti. I u našoj okolini, postaje sve češća pojava da roditelji zapostavljaju svoju decu zarad lične zabave na internetu. Deci se često guraju elektronski uređaji u ruke kako bi bila mirna, dok roditelji provode sate zureći u sopstvene ekrane, zaboravljajući na svoju primarnu odgovornost – brigu o svom detetu.

Ovaj slučaj i mnogi drugi slični ukazuju na potrebu za postavljanjem granica, razumevanjem prioriteta i prepoznavanjem stvarnih obaveza prema sebi i drugima. Društvo se mora zapitati kako je došlo do toga da se toliko udaljimo od osnovnih ljudskih vrednosti.

Zaključak

U doba kada je tehnološki napredak postao neodvojivi deo našeg života, ključno je shvatiti da naša osnovna ljudska bića i vrednosti ne smeju biti potisnuti u drugi plan. Slučajevi poput Verphy Kudi i Nicole Priest su tužni pokazatelji da se moramo boriti protiv opasnosti preterane zavisnosti od digitalnog sveta. Kako tehnologija postaje sveprisutnija, na nama je odgovornost da pronađemo pravu ravnotežu, da obrazujemo sebe i druge o opasnostima koje mogu nastati, i da uvek, bez izuzetka, stavimo prave, stvarne vrednosti ispred digitalnih iluzija.

 

Udruženje građana za borbu protiv narkomanije i ostalih vidova zavisnosti “Preobraženje” je sa svrhom pružanja pomoći pri odvikavanju od bolesti zavisnosti i socijalnog devijantnog ponašanja.

Ukoliko tražite pomoć za sebe ili nekog vašeg bližnjeg, možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 09-18 časova na telefone:
+381 64 356 322 0
+381 60 010 641 9

 

 

Izvor medija i informacija: The Guardian, The Sun, BBC, Tik-Tok, YouTube.

ZA SVA VAŠA PITANJA POZOVITE 064 35 63 220