U Senkama Ekrana

U Senkama Ekrana

Svako vreme nosi svoje izazove, a jedan od najvidljivijih izazova današnjice svakako je zavisnost od ekrana. Svedoci smo scene u kafiću gde mladi par, umesto da uživa u društvu jedno drugog, bira digitalno okruženje. Dok ona čeka poruku na društvenoj mreži ili prati rilove drugarica, on pregledava sportske rezultate i objave svojih drugara. Tek povremeni smeh uz neku meme ili video koji su podeli jedno sa drugim prekida tišinu koja vlada njihovim stolom.

Nedaleko odatle, neke majke sa decom, umesto da iskoriste šetnju kao priliku za interakciju sa svojim čedom, gaze trotoarima gubeći se u svetu vesti, komentara, fotografija i lajkova. Dečji pogledi koji traže pažnju i povezanost često ostaju neprimećeni, dok neke od njih skoro i izlete na crveno svetlo, previše zaokupljene svojim telefonima da bi primetile opasnost.

Večernji sati donose slične scene i u spavaćim sobama. Gde su nekad supružnici delili misli, snove i emocije, sada su tu telefoni, svetlosni ekran između njih, sa beskrajnim svetom informacija i zabave. Povezanost se sve više gubi, a notifikacija na ekranu često privlači više pažnje nego partnerov osmeh ili pogled.

Ova ponašanja nisu samo površna opservacija, već ukazuju na dublji problem. Ovakva vrsta zavisnosti od ekrana može prouzrokovati osećaj otuđenosti, smanjenje emocionalne povezanosti i čak može dovesti do emocionalnih i psihičkih problema.

Međutim, prvi korak ka rešenju je prepoznavanje problema. Da bi se vratila duboka povezanost među ljudima, neophodno je postaviti granice upotrebi digitalnih uređaja. Zajednički obroci, vreme provedeno u prirodi, zajedničke šetnje, čak i tradicionalne društvene igre mogu pomoći u ponovnom uspostavljanju prave komunikacije i povezanosti.

Najvažnija stvar je shvatiti da, dok tehnologija može obogatiti naše živote, ne bi trebalo dozvoliti da zameni stvarne, duboke, ljudske interakcije koje čine život ispunjenim i srećnim.

Ukratko, sveprisutnost tehnologije i ekrana u našim životima donosi rizik od otuđenja i smanjenja stvarne međuljudske interakcije. Iako digitalne komunikacije nude mnoge prednosti, važno je pronaći ravnotežu i čuvati duboke, autentične veze koje nas istinski ispunjavaju.

 

Udruženje građana za borbu protiv narkomanije i ostalih vidova zavisnosti “Preobraženje” je sa svrhom pružanja pomoći pri odvikavanju od bolesti zavisnosti i socijalnog devijantnog ponašanja.

Ukoliko tražite pomoć za sebe ili nekog vašeg bližnjeg, možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 09-18 časova na telefone:
+381 64 356 322 0
+381 60 010 641 9

 

 

Photo: www.nbcnews.com

ZA SVA VAŠA PITANJA POZOVITE 064 35 63 220