Razlika između zavisnika od droge i zavisnika od stresa

Razlika između zavisnika od droge i zavisnika od stresa

U današnjem svijetu suočavamo se s različitim oblicima zavisnosti koji imaju različite uzroke, simptome i posljedice. Među najčešćim oblicima zavisnosti su zavisnost o drogama i zavisnost o stresu. Dok se oba stanja mogu činiti kao slični po svojoj destruktivnoj prirodi, razumijevanje njihovih suštinskih razlika ključno je za pravilno upravljanje i tretman.

Uzroci zavisnosti

Zavisnost o drogama obično proizlazi iz fizičke ili emocionalne potrebe za supstancama koje izazivaju zavisnost poput alkohola, droge ili lijekova. Osobe koje se bore s ovom vrstom zavisnosti često pribjegavaju drogama kako bi umanjile bol, stres ili jednostavno kako bi postigle osjećaj ugode ili euforije.

S druge strane, zavisnost o stresu nije izravno povezana s upotrebom supstanci, već s emocionalnom reakcijom na stresne situacije. Osobe koje su sklone ovoj vrsti zavisnosti često su preplavljene anksioznošću, brigama i napetošću te pribjegavaju različitim oblicima ponašanja kako bi umanjile te negativne emocije.

Fizički i psihološki simptomi

Zavisnici od droge često pokazuju fizičke simptome kao što su promjene u spavanju i prehrani, gubitak težine, promjene raspoloženja i promjene u ponašanju. Zavisnost o drogama može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući oštećenje organa, mentalne poremećaje i često dovodi do društvene izolacije.

S druge strane, zavisnici od stresa često manifestiraju psihičke simptome kao što su anksioznost, depresija, napetost mišića i problemi s koncentracijom. Zavisnost o stresu može dovesti do emocionalne iscrpljenosti, burnouta i čak razvoja različitih zdravstvenih problema poput visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti.

Tretman i pristup

Kada je riječ o tretmanu, pristupi su različiti za ove dvije vrste zavisnosti. Zavisnici od droge često zahtijevaju medicinski nadzor, detoksikaciju i terapiju kako bi prevladali svoju zavisnost i naučili živjeti bez droga. Zavisnost o drogama često zahtijeva dugotrajan tretman i podršku kako bi se spriječio recidiv.

S druge strane, tretman zavisnosti o stresu obično uključuje psihoterapiju, tehnike opuštanja, promjene životnog stila i strategije suočavanja s stresom. Cilj tretmana zavisnosti o stresu je naučiti pojedinca kako upravljati svojim emocionalnim reakcijama na stresne situacije i razviti zdravije načine suočavanja s izazovima života.

Zaključak

Iako se zavisnost o drogama i zavisnost o stresu mogu činiti sličnima u nekim aspektima, njihove suštinske razlike ključne su za razumijevanje i pravilno liječenje. Bez obzira na vrstu zavisnosti, važno je pružiti podršku i razumijevanje osobama koje se bore s njima te im omogućiti pristup odgovarajućem tretmanu kako bi povratili kontrolu nad svojim životom.

 

Udruženje građana za borbu protiv narkomanije i ostalih vidova zavisnosti “Preobraženje” je sa svrhom pružanja pomoći pri odvikavanju od bolesti zavisnosti i socijalnog devijantnog ponašanja.

Ukoliko tražite pomoć za sebe ili nekog vašeg bližnjeg, možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 09-18 časova na telefone:
+381 64 356 322 0
+381 60 010 641 9

 

Photo By: primroselodge.com

ZA SVA VAŠA PITANJA POZOVITE 064 35 63 220