Psihološke promene zavisnika od interneta

Psihološke promene zavisnika od interneta

Internet, nekada luksuz i novotarija, sada je postao gotovo poput vazduha koji dišemo – svuda prisutan i često uziman zdravo za gotovo. Dok se mnogi od nas sećaju vremena kada smo čekali da se modem poveže, danas je svet u džepu svakog pojedinca koji ima pametni telefon. Ova neverovatna mreža mogućnosti, koja nam pruža šansu da se smejemo gledajući video klipove mačaka, komuniciramo s ljudima sa druge strane planete, ili čak radimo od kuće, nosi sa sobom i tamnu stranu. Postoji rastuća zajednica ljudi koji postaju zarobljenici ovog digitalnog sveta, gubeći sebe u beskonačnom nizu tabova i aplikacija. A kako ova vezanost za ekrane postaje sve intenzivnija, tako se i psihičko stanje ovih osoba menja, često na načine koje nismo mogli predvideti.

Prva i možda najuočljivija psihološka promena kod zavisnika od interneta je pojačana anksioznost. Ova anksioznost često se javlja kada osoba nema pristup internetu ili kada je prisiljena da provede određeno vreme bez njega. U ovim trenucima, osoba može osećati snažnu potrebu da se ponovo poveže, bojeći se da će propustiti neku važnu informaciju ili društvenu interakciju. Ova stalna potreba za pristupom internetu može dovesti do stalne napetosti i osećaja nemira.

S druge strane, smanjenje sposobnosti za koncentraciju i smanjenje pažnje su takođe česti simptomi kod onih koji prekomerno koriste internet. Pošto internet pruža neprekidan tok informacija i stimulacije, osoba može postati preosetljiva na dosadu i imati teškoće u održavanju pažnje na jednom zadatku duže vreme. Ovo može posebno uticati na akademske i profesionalne obaveze, gde je duboka koncentracija često neophodna za postizanje uspeha.

Takođe, zavisnici od interneta često pokazuju simptome depresije. Osećaj izolacije, uprkos konstantnoj online komunikaciji, može biti snažan, jer virtualne interakcije ne mogu u potpunosti zameniti stvarne ljudske kontakte. Pored toga, konstantna izloženost „savršenim“ online životima drugih može dovesti do osećaja manje vrednosti i smanjenog samopoštovanja.

Ne možemo zanemariti ni poremećaje spavanja koji su često povezani sa zavisnošću od interneta. Dugotrajno sedenje ispred ekrana, posebno uveče, može ometati prirodne ritmove spavanja. Plava svetlost koju emituju ekrani može poremetiti proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše spavanje, što može dovesti do problema sa usnivanjem ili čestim buđenjima tokom noći.

Uz to, zavisnici od interneta često pokazuju smanjenje interesovanja za druge aktivnosti koje su nekada uživali. Ovo može uključivati fizičke aktivnosti, hobije, druženja ili čak i jednostavne svakodnevne zadatke. Ponekad, ovaj gubitak interesovanja može dovesti do zapostavljanja osnovnih potreba, kao što su pravilna ishrana ili održavanje higijene.

Na kraju krajeva, iako je internet postao neka vrsta magične kutije koja nam pruža sve – od odgovora na trivijalna pitanja do mogućnosti da radimo iz udobnosti našeg doma – postoji i mračnija strana te medalje. Kao i sa svakom slatkišom, prekomerno uživanje može izazvati bol u stomaku, ili u ovom slučaju, umu. Ako osetite da vam je teže da se odvojite od ekrana, da vam je sve teže da razlikujete online stvarnost od stvarnog sveta, možda je vreme da napravite korak unazad. Uspostavljanje ravnoteže između digitalnog i stvarnog sveta nije samo preporučljivo, već je neophodno za našu duševnu ravnotežu i opšte stanje.

 

Udruženje građana za borbu protiv narkomanije i ostalih vidova zavisnosti “Preobraženje” je sa svrhom pružanja pomoći pri odvikavanju od bolesti zavisnosti i socijalnog devijantnog ponašanja.

Ukoliko tražite pomoć za sebe ili nekog vašeg bližnjeg, možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 09-18 časova na telefone:
+381 64 356 322 0
+381 60 010 641 9

 

 

Photo: enterhealth.com

ZA SVA VAŠA PITANJA POZOVITE 064 35 63 220